Güvenlik SistemleriYangın Algılama Sistemleri

Yangın alarm sistemi kurulumu

Yangın alarm sistemi kurulumu yaptırmadan önce nelere dikkat edilmeli

Bu yazımızda sizlere yangın alarm sistemi kurulumu yaptırmadan önce nelere dikkat edilmelidir, yangın alarm sistemi kurulumu nasıl yapılmalıdır bunlardan bahsedicez.

Yangın alarm sistemi kurulumu yapılırken ilk dikkat edilmesi gereken özellik kurulacak sistemin yangın yönetmeliğine uygun olarak projelendirilmesi gerekir. Yangın alarm sisteminde kullanılacak yangın alarm paneli, duman dedektörü ve butonlar EN-54 standartlarına uygun olmalıdır, takılan sistem ürünlerinde EN-54 sertifikası yok ise Ruhsat onayı alamazsınız.

Öncelikle ihtiyacınız olan yangın alarm sistemi tipi nedir bunu belirlemeliyiz. İki farklı tip yangın alarm sistemi bulunur;

1 – Konvansiyonel yangın alarm sistemleri 

Konvansiyonel yangın alarm sistemleri küçük ve orta boy işletmelerde kullanılır. Sistemde kullanılacak duman ve ısı dedektörü sayısına ve takılacak yerin kat sayısına göre yangın alarm paneli seçilmeli ve her bir bölgeye en fazla 20 dedektör ( Yangın paneli teknik özelliğine göre değişir, panel bölge dedektör kapasitesini sorun ) bağlanacak şekilde tasarlanmalıdır.

2- Adresli yangın alarm sistemleri 

Panele bağlı yangın durumu ve arıza bilgisinin hangi duman yada ısı dedektöründen ve hangi butondan geldiği görülebilen, alarm paneli ekranından yangın noktasının birebir yazı ile görülebildiği sistemlerdir. Adresli yangın alarm paneli ekranında yangın alarmı veren dedektörün takılı olduğu yer yada oda görülebildiği için yangına hızlı müdahale edilmesini sağlar. Adresli yangın alarm sistemi bölge yerine Loop sistemi ile çalışır. Her bir loop hattına 127 adet ( Marka – modele göre adetler değişebilir ) dedektör takılabilir.

Yangın alarm sistemi kurulumu yaptırmadan önce nelere dikkat edilmeli

Kurulacak yangın sisteminin EN-54 sertifikası var mı ? 

EN-54 sertifikası yok ise itfaiye ruhsatı alamazsınız. Takılacak yangın paneli ve yangın dedektörlerinin mutlaka EN-54 sertifikası olması gerekir.

Kaç bölgeli yangın paneli kullanılmalı ? 

Sistemde kullanılacak duman dedektörü, ısı dedektörü sayısı ve kurulacak yerin kaç katlı olduğuna bakılarak yangın panel bölge sayısı tespit edilir. Her bir bölgeye en fazla 20 adet dedektör takılacak şekilde hesaplanmalı ve takılacak yerin her katı ayrı bölge olmalı. 7 Katlı bir binada için yangın alarm sistemi kurulumu yapılacak ise  yangın alarm panelinin 8 bölge olması gerekir.  Adresli yangın alarm sistemlerinde dedektör sayısına göre loop sayısı seçilmelidir. 1 loop a bağlanacak maximun dedektör adetine göre sistemin kaç loop tan oluşacağı belirlenir.

Hangi tip dedektör takılmalıdır ? 

Dedektörün takılacağı yere uygun çalışma özelliğine sahip dedektör takılmalıdır.

Genel olarak yangın alarm sistemlerinde duman dedektörü kullanılır, mutfak, jeneratör odası gibi yerlere ısı dedektörü, otoparklara karbon monoksit dedektör takılmalıdır.

Duman dedektörü nasıl takılır ;

Duman dedektörünün takılacağı yerde kirişler var ise, dedektör kiriş aralarına takılmalıdır. Duman dedektörü kiriş üzerine takılmamalıdır.

Duman dedektörleri en fazla 8 mt tavan yüksekliğine takılmalıdır. 8 mt den yüksek terlerde Beam dedektörü ( Işın dedektörü ) takılmalıdır.

Yangın alarm sistemlerinde kablolama nasıl yapılır ? 

Konvansiyonel sistemlerde kablolama dedektörden dedektöre girdi çıktı olacak şekilde yapılmalıdır. Dedektör montaj tabanlarında giriş ve çıkış uçları bulunur. Panelden gelen kabloların + ve – uçları giriş klemenslerine bir sonraki dedektöre giden kabloların + ve – uçları çıkış klemenslerine bağlanmalıdır. En son dedektöre Hat sonu direnci takılarak bölge sonlandırılmalıdır. Her bölgeye ayrı hat çekilmelidir. Yangın ihbar butonları kablolaması yukariki şemada gösterildiği gibi duman dedektörü gibi yapılır. Duman dedektöründen yangın alarm butonuna bağlantı yapılabilir.

Konvansiyonel yangın alarm sistemlerinde siren kabloları ayrı hat olarak çekilerek panel üzerindeki siren girişlerine bağlanır. Siren kabloları paralel olarak çekilebilir.

Adresli yangın alarm sistemlerinde  kablolama Loop  oluşturulacak şekilde yapılır. Adresli yangın alarm paneli üzerine bulunan Loop çıkışından çıkan kablo ilk dedektöre girip sistemdeki tüm dedektörlere bağlanarak devam ettirilir. En son dedektörden kablolar panele çekilerek Loop dönüşü olarak panelin Loop girişine bağlanır. Sisteme bağlanacak sirenler adresli ise Loop hattına dedektör gibi bağlanmalı, konvansiyonel ise ayrı kablolama yapılmalı, sirenler birbirine paralel bağlanmalıdır.

Ümit Özalp

1999 Yılından beri elektronik güvenlik sistemleri sektöründe faaliyet gösteriyor. Genesis Güvenlik, Teknik Depo, Alarm Servisi Kurucusu. Elektronik Güvenlik Sistemleri Eğitmeni.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu